Er was eens De Mintons

Een opborrelende sportieve kriebel van André de Langhe, Edmond Rombout en Marie-Louise De Geest mondde op de 22ste september van 1970 uit in de oprichting van badmintonclub De Mintons. Met veel enthousiasme en improvisatie startten ze als tweede opgerichte club in Oost – Vlaanderen op slechts twee dwarse zijveldjes van de toenmalige sporthal. De vriendschappelijke sfeer kenmerkte de groep en is nog steeds een leidraad van de club in haar tweeledig bestaan. De louter recreatieve sporter krijgt binnen de club de kans te badmintonnen in een gemoedelijke omgeving; terwijl diegene die bezeten is van een meer competitieve geest zich ten volle kan ontplooien in de badmintonsport.

Al gauw werd niet enkel in de sporthal De Witte Molen gespeeld maar badmintonden De Mintons onder andere in het Atheneum – de Stadszalen aan de Leopold II laan en later ook nog in de sporthal De Mispelaer te Nieuwkerken. Ondanks deze uitwijkmogelijkheden diende toch nog een ledenstop ingesteld te worden. Begin de jaren tachtig besliste de Stad om binnen de Sporthal De Witte Molen een tweede zaal te bouwen en dit creëerde voor De Mintons een mogelijkheid tot het inkrimpen van de ontstane wachtlijst. In haar niet aflatende groei deed de club verder een steeds groter beroep op deze nieuwe sprotaccommodatie. Hierdoor nam het ledenaantal een vlucht van 25 over 70 naar de huidige 230 aangesloten badmintonners. Tegenwoordig verspreiden deze sportievelingen zich over 2 verschillende sporthallen.

Het prille initiatief ging snel gepaard met groeiende sportieve ambities. In het seizoen 1971 – 1972 werd gestart met interclubcompetitie en in 1972 werd tevens het eerste nationale badmintontornooi van De Mintons georganiseerd. Reeds in de eerste seizoenen werd succesvol meegedongen naar de kampioenstitel in de nationale reeksen. De huidige competitieploegen zetten deze traditie de afgelopen jaren glansrijk verder. De dames, heren en gemengde ploegen vertonen tegenwoordig hun talenten van de provinciale reeksen tot in de Liga competities. Ook het tornooi groeide uit in een weerkerend succes. Iedere jaar strijden tussen de 250 à 300 spelers uit alle landstreken in de verschillende categorieën.

De recreatieve speler wordt niet vergeten en vindt zijn plaats binnen de club met onder meer het sinds 1987 georganiseerde recreantentornooi en het jaarlijkse clubkampioenschap. Binnen de club wordt de recreatieve speler zeker niet aan zijn lot overgelaten. Met aangepaste trainingen leert hij of zij meer plezier te hebben aan het badmintonspel.

In het midden van de jaren tachtig van vorige eeuw werd gestart met het oprichten van een jeugdreeks onder impuls van Jacques Van Daele. Geleidelijk groeide dit initiatief uit tot een belangrijke jeugdwerking waarbinnen meer dan 120 jeugdigen hun wekelijkse sportieve ontplooiing vinden. Door de jaren heen ontstond een ware jeugdstructuur waarbij jeugdspelers alleen begeleid worden door gediplomeerde trainers. Naast welonderbouwde jeugdtrainingen worden ze tevens begeleid tijdens tornooien ,competitie en het Provinciale jeugdcircuit . Dit leidde er toe dat reeds meerdere jeugdspelers in de loop der jaren zo de kans zag om zich te ontbolsteren tot goed competitiespeler. De hedendaagse jeugdwerking vormt dan ook met zijn vijf categorieën een belangrijke steunpilaar voor de club.

Belangrijke data

Zondag 02.02.2020 opening feestjaar '50 jaar De Mintons' met familienamiddag en nieuwjaarsreceptie in sporthal De Witte Molen 

Zaterdag 04.04.2020 9-18u clubkampioenschap in sporthal De Witte Molen gevolgd door een quiz '50 jaar De Mintons' 

Zaterdag 06.06.2020 van fiets- en wandeltocht met startpunt sporthal De Klavers te Belsele 

Woensdag 27 mei 2020 eindactiviteit jeugd in het bowlingpaleis